Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Γκελεντζίκ, Αφλατόν Σολάχοφ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, εκφράζοντας την πρόθεση να εξαντλήσει όλα περιθώρια που δίνει η ισχύουσα νομοθεσία.
Την πρόθεσή της να μελετήσει και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που δίνει η ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να εισαχθεί η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας σε σχολεία της Ελλάδας, εξέφρασε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Γκελεντζίκ, Αφλατόν Σολάχοφ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Παράλληλα, από τους εκπροσώπους των Ελλήνων της Ρωσίας παρουσιάστηκε στην υφυπουργό Παιδείας και το βιβλίο – εγχειρίδιο, το οποίο ετοιμάστηκε από το κρατικό πανεπιστήμιο «Κουμπάνσκι» του Κρασνοντάρ, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία.
Κατά τον κ. Σολάχοφ το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το μοναδικό που υπάρχει για την προώθηση της ρωσικής γλώσσας σε ξένη χώρα και εκδόθηκε με οικονομική υποστήριξη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης». «Είπα στην υφυπουργό ότι στην Ελλάδα ζουν εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς και Ρωσόφωνοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ και πάρα πολλοί Ελλαδίτες ενδιαφέρονται να μάθουν σωστά τη ρωσική γλώσσα. Ανάμεσά τους, εκτός των πνευματικών ανθρώπων, βρίσκονται και πολλοί επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού, αλλά και άλλοι που ενδιαφέρονται για εμπορικές συμφωνίες», ανέφερε στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Σολάχοφ.


Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία
Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα και κατά τη διάρκειά της η κ. Ζαχαράκη ενημερώθηκε από τον κ. Σολάχοφ για τις δράσεις της Ομοσπονδίας, το Πρόγραμμα Αδελφοποίησης Σχολείων Ελλάδας και Ρωσίας που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, για τις εκατέρωθεν επισκέψεις μαθητών, καθώς και για το γεγονός ότι σήμερα η ελληνική γλώσσα διδάσκεται επίσημα σε κρατικά σχολεία της Ρωσίας.
Από το 2016, μετά από ενέργειες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, η ρωσική Πολιτεία πήρε την απόφαση να εντάξει σε κρατικά σχολεία της χώρας την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης ξένης γλώσσας, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από το ρωσικό κράτος.
Κατά τον κ. Σολάχοφ, σήμερα το 80% των μαθητών που διδάσκεται ελληνικά στη Ρωσία δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Ήδη έχουν εκδοθεί βιβλία ελληνικών για τους μαθητές της Ε΄, της ΣΤ’ και της Ζ’ τάξης, ενώ σύντομα θα εκδοθούν βιβλία και για τις Η’ και Θ’ τάξεις.
Από την πλευρά της η κ. Ζαχαράκη έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τις δράσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και ιδίως για τις προσπάθειες που γίνονται για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στη χώρα.
Στο τέλος της συνάντησης η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, με τη βοήθεια της αποσπασμένης από την ελληνική Πολιτεία καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο «Κουμπάνσκι», Ιωάννας Κακολύρη, κατέθεσε τις προτάσεις της για τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα.


Με το Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού
Στη συνέχεια ο κ. Σολάχοφ και τα μέλη της αντιπροσωπείας των Ελλήνων από τη Ρωσία συναντήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για προγράμματα εκπαίδευσης των ομογενών, έγινε εκτενής αναφορά στην εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, στην αποστολή λογοτεχνικών βιβλίων και στην ενίσχυση με εκθέματα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Γκελεντζίκ. Αναφορά έγινε επίσης στο πρόγραμμα αδελφοποίησης ελληνικών και ρωσικών σχολείων καθώς και στην αναγκαιότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών κατασκηνωτικών προγραμμάτων.
Τέλος, ο κ. Σολάχοφ συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση, ο οποίος του είπε ότι προτίθεται να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με περιφερειακές διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Ρωσίας και ότι θα στηρίξει το Πρόγραμμα Αδελφοποίησης των σχολείων.